Het effect van slaap op je huid

Een goede nachtrust doet wonderen… Je krijgt er energie van, je voelt je fris en je kan je beter concentreren. Maar wist je dat slaap ook een effect heeft op je huid? De term schoonheidsslaapje is niet zomaar tot leven geroepen! Ontdek alles over het effect van slaap op je huid in deze blog. 

Geef je huid een boost met een goede nachtrust 

Je slaappatroon heeft een grote invloed op je gezondheid en de zichtbare staat van je huid. Voldoende slaap geeft je huid een boost. ‘s Nachts is je lichaam in rusttoestand en hoeft je huid zich niet te beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf (luchtvervuiling, zon…). De bloedtoevoer naar je huid is dan beter waardoor je wakker wordt met een gezonde glow!  

Wanneer je niet genoeg slaapt, is je huid niet in staat om zich voldoende te herstellen. Je kan dan nog zoveel skincare producten gebruiken… zonder een goede nachtrust leveren deze jou weinig voordelen op! Daarom hebben we als volwassenen gemiddeld zo’n 7 tot 9 uur slaap nodig.  

Gevolgen te weinig slaap voor je huid 

Langdurig slecht slapen heeft heel wat negatieve gevolgen voor de huid: 

 Te weinig slaap verhoogt je stressniveau 

Een tekort aan slaap verhoogt de aanmaak van het stresshormoon Cortisol. Wanneer je lichaam te veel Cortisol aanmaakt kan dit leiden tot: 

  • een verhoogde bloeddruk 
  • hoge bloedsuikerspiegel 
  • … 

 Te weinig slaap veroorzaakt puistjes  

Hoe hoger je Cortisolgehalte, hoe hoger de talgproductie in je lichaam. Een hoge talgproductie veroorzaakt verstopte poriën en dat betekent ook… meer kans op puistjes, ontstekingen, grove poriën en mee-eters.  

 Te weinig slaap versnelt het verouderingsproces 

Ook de aanmaak van collageen vermindert door een toename van Cortisol. Collageen zorgt voor elasticiteit en stevigheid van je huid. Slaap je niet voldoende, dan zal je huid dus verslappen en worden fijne lijntjes sneller zichtbaar. Daarnaast maakt je huid tijdens je slaap melatonine aan. Dit is een hormoon dat beschermd tegen huidveroudering. Als je weinig of slecht slaapt maakt je lichaam minder melatonine aan waardoor tekenen van veroudering sneller zichtbaar worden.  

 Te weinig slaap droogt je huid uit 

Het stresshormoon Cortisol zorgt ook voor een lagere productie van hyaluronzuur, wat voor de hydratatie van je huid zorgt. Wanneer je minder hyaluronzuur aanmaakt, wordt je huid droger en dof. 

 Te weinig slaap zorgt voor wallen en donkere kringen  

Bloedvaten verwijden door een tekort aan slaap waardoor donkere kringen en wallen verschijnen.  

3 tips voor een betere nachtrust 

1.Drink geen cafeïnehoudende dranken voor het slapengaan  

2.Eet geen te zware maaltijden voor het slapengaan  

3.Probeer je schermtijd te verminderen. Blauw licht vertraagt de productie van melatonine, het slaaphormoon dat ons moe maakt. Probeer je in plaats daarvan te ontspannen. Neem bijvoorbeeld een warm bad, breng een gezichtsmasker aan, lees enkele bladzijden uit een boek 

Bron: https://www.carepersonalbeauty.be/het-effect-van-slaap-op-je-huid/